Stoppen met roken

Op 1 januari (maar ook gedurende het hele jaar) hebben veel mensen het goede voornemen om te stoppen met roken. Dat is een nobel streven maar helaas lukt het niet iedereen. Mensen die het wel lukt om te stoppen met roken, vallen soms weer terug in oude gewoontes. Door alle regelingen van de overheid zou je haast denken dat het rokers niet echt gemakkelijk wordt gemaakt. De prijs van een pakje sigaretten is schrikbarend hoog, je mag nergens meer binnen roken en ook het buiten roken is op veel plaatsen verboden. Maar hoeveel mensen roken er dan nu nog? Uit onderzoek blijkt dat een op de vier mensen nog rookt. Dat is toch best veel.

Gezamelijk stoppen met roken

Het blijkt dat gezamenlijk stoppen schijnt te werken. Daarom stoppen mensen op 1 januari. Dan stoppen meer mensen en dan doe je het samen. Sociale steun is belangrijk voor mensen die proberen te stoppen. Nou zijn er stoppers die het delen met hun omgeving en dus die sociale steun krijgen en er zijn stoppers die het niet delen met hun omgeving. Het nadeel als je het deelt met je omgeving is, dat ze je er ook op aan zullen spreken als je weer gaat roken.

Patroon doorbreken

Voor iedere verslaving geldt dat als je stopt je ook echt moet stoppen. Dat geldt ook voor stoppen met roken. Veel mensen beginnen weer met roken omdat ze denken dat 1 sigaretje geen kwaad kan. Dat is dus wel zo. Het is namelijk een lang proces en sommige mensen blijven snakken naar een sigaret. Ook al zijn ze jaren geleden gestopt met roken. Vooral in het begin zal je bepaalde gewoontes anders moeten gaan doen. Niet meer naar de rookruimte op het werk, niet meer de ochtend starten met koffie en een sigaret, sigaret na het eten, in de kroeg niet een biertje met een sigaret. Je hebt doorzettingsvermogen voor nodig om dat patroon te doorbreken.

Bij mij in de praktijk komen regelmatig cliënten die graag willen stoppen met roken. Hieronder het verhaal van een cliënt:

Mijn vader heeft een herseninfarct gekregen door het roken. De zus van mijn vader heeft ook een herseninfarct gekregen door het roken. Ik hoor en lees berichten over mensen met longkanker waarvan de oorzaak het roken is. Bij iedere sigaret die ik op steek zie ik de waarschuwingen op het pakje. Maar die sigaret geeft me rust, een momentje voor mezelf. Dat is heel fijn.

Ik heb twee kinderen en ik gun ze een moeder die er bij is als ze afstuderen, hun eerste vriendje krijgen, als ze liefdesverdriet hebben, als ze gaan trouwen of samenwonen, als ze vader en moeder worden of gewoon een goed gesprek. Ik gun mijn kleinkinderen een oma die gezond is en leuke dingen met ze kan doen. Wat is de rust, die ik nu krijg van iedere sigaret, me waard als ik vroegtijdig ziek word of dood ga? Ik heb de balans eens voor mezelf opgemaakt en ik wil stoppen met roken. Dan krijg ik ook een betere conditie en kan ik het geld wat ik over houd aan iets anders besteden.

Dit is het verhaal waar een cliënt mee in mijn praktijk komt. Ze is heel erg gemotiveerd om te stoppen met roken. Heeft haar laatste sigaretten en aansteker al weggegooid. Ze is dus eigenlijk al “gestopt met roken”. Heeft alleen nog wat extra hulp nodig om het vol te kunnen houden. We doen een intake en 1 hypno sessie. Deze sessie mag ze opnemen en mee naar huis nemen. De eerste weken moet ze de opname regelmatig luisteren. Daarna kan ze iedere keer als ze een moeilijk moment heeft de opname luisteren.

Twee maanden later krijg ik het berichtje dat ze nog steeds niet rookt. Een half jaar later weer hetzelfde berichtje. Nu een jaar later krijg ik weer een berichtje. Ze voelt zich goed. Het volhouden is geen probleem. Ze voelt zich fitter, gezonder, heeft betere conditie. Oh ja en ze stinkt niet meer naar sigaretten. Het geld wat ze niet heeft uitgegeven aan sigaretten heeft ze gespaard en gaat van deze gespaarde centjes heerlijk op vakantie met haar gezin. Ze heeft er zin. Ze is zo ontzettend blij dat ze deze stap gezet heeft.

Wil jij ook stoppen met roken en lukt het je niet of vind je het moeilijk? Laat je dan begeleiden.

Stop nu met roken en maak vandaag nog een afspraak!