Relatietherapie

In elke relatie komen wel eens relatieproblemen voor. Meestal komen de partners er samen wel uit. Toch kan het zijn dat je er samen niet meer uit komt. Misschien kan relatietherapie jullie helpen. Wellicht herken je je wel in één of meerdere van de volgende situaties:

  • Alle aandacht gaat uit naar (het krijgen van) de kinderen;
  • Slapeloze en gebroken nachten en je daardoor heel moe voelen;
  • Druk leven waardoor ieder zijn eigen ding gaat doen;
  • Zelden met zijn tweetjes zijn;
  • Verminderde (seksuele) intimiteit;
  • Steeds minder verbinding met elkaar voelen;
  • Steeds dezelfde ruzies;
  • Elkaar niet meer begrijpen;
  • Eén partner past zich steeds aan en wil dat niet meer;
  • Het gevoel hebben alleen te zijn;
  • Het gevoel voor de partner verloren;
  • Verliefd geworden op een ander;
  • Uit elkaar gegroeid zijn;
  • Ongelukkig voelen in de relatie;
  • Het gevoel dat je iets mist in de relatie;
  • Een nieuwe levensfase breekt aan, wat soms lastig is met het gemis van de drukte van de kinderen.

Behandeling

Willen jullie dat er iets verandert in jullie relatie? Ben je er inmiddels achter dat je op deze manier niet de rest van je leven verder wilt? Moet er iets veranderen, maar weet je niet hoe? Werkt de manier waarop jullie normaal uit een crisis komen nu niet meer?

In relatietherapie gaan we kijken waar jullie nu staan en waar jullie naartoe willen. Jullie leren meer begrip te krijgen voor elkaar, anders te communiceren, elkaar weer te vinden en opnieuw de verbinding aan te gaan met elkaar. Daarbij wordt naast de duo-sessies ook gewerkt met individuele sessies. Ik werk onder andere met de EFT methode van Sue Johnson en een integratieve benadering.

Relatietherapie: Relaties in wintertijd    coronavirus

Kerst

De vakanties en de kerstperiode staan weer voor de deur: Gezelligheid, cadeautjes, sfeerverlichting, uitstapjes en etentjes. Maar ook: plannen, keuzestress, urenlang met de schoonfamilie doorbrengen, en ook behoorlijke uitgaven die je je misschien niet kunt veroorloven. Al die “gezelligheid” kan soms erg obligaat voelen: je hebt het gevoel dat je met iedereen rekening moet houden, terwijl je niet goed weet hoe. Daardoor kan je relatie flink onder spanning komen te staan. Deze tijd van het jaar wordt niet voor niets “Break up season” genoemd: rond de kerst is er volgens verschillende onderzoeken echt een piek te zien in het aantal relaties dat beëindigd wordt. Probeer als partners nadrukkelijk rekening met elkaar te houden, en ga op zoek naar een middenweg, als jullie wensen ver uit elkaar liggen. Maak ook tijd voor elkaar; kerst kan echt heel romantisch zijn. Lukt dit allemaal niet? Heb je behoefte aan een gesprek? Dat kan. Zie je nu al op tegen de kerstperiode en weet je niet zeker of je relatie wel bestand is? Relatietherapie kan jullie echt helpen nader tot elkaar te komen.

Corona

In 2020 heeft Corona ons land bereikt. Dat heeft flinke gevolgen gehad voor ons allemaal; niet alleen op onze lichamelijke én mentale gezondheid, maar zeker ook op onze relaties. We bleven zoveel als mogelijk binnen: scholen waren zelfs tijdelijk dicht en we werkten massaal thuis. Boodschappen doen kreeg een andere dimensie. De “anderhalvemeterregel” deed zijn intrede.  Vele beroepen waren niet meer uitvoerbaar zoals de kapper, de tandarts, masseurs, fysiotherapeuten, tatoeëerders. En bovendien was ook de horeca dicht, dus gezellig op een terrasje met mooi weer kon niet. Een avondje uit eten met vrienden of familie was al helemaal uit den boze.  Zelfs buiten mochten we niet in groepjes bij elkaar zijn.

Gelukkig zijn veruit de meeste maatregelen verleden tijd, al wordt er ook nu nog steeds veel meer thuisgewerkt dan vóór de coronacrisis. En met het griepseizoen begint in het najaar ook het coronaseizoen weer. De kans bestaat dat je weer met je hele gezin thuis zit, terwijl er ook gewerkt moet worden. Dit soort omstandigheden kunnen een zware wissel trekken op de onderlinge relatie: we krijgen last van elkaar. Ineens zijn er irritaties, uitbarstingen, korte lontjes. Er is een andere dynamiek in huis als je 24/7 bij elkaar onder één dak bent. Wat normaal zo gescheiden was, loopt nu door elkaar heen. Privé en werk gescheiden houden is eigenlijk heel fijn. Dat merk je nu eigenlijk pas.

Hoe kom je deze tijd door?

  1. Probeer voor iedereen een comfortabele werkplek in te richten die niet te dicht bij elkaar is.
  2. Kleed je aan zoals je jezelf normaal aankleed als je naar je werk gaat.
  3. Als er een telefonische werkbespreking is laat dat dan aan je huisgenoten weten. Probeer het met elkaar af te stemmen.
  4. Doe tijdens je werktijden geen andere dingen zoals de was ophangen, vaatwasser uitruimen etc. Zo blijf je het beste in je werkmodus zitten.
  5. Maak een planning van je werkdag. Zodat je huisgenoten weten wanneer er ontbijt, lunch en pauze is. Vooral als er ook kinderen in huis zijn dat is het voor hen fijn om te weten wanneer ze een vraag kunnen stellen of wat aandacht kunnen krijgen. Ga ook af en toe naar buiten om even een frisse neus te halen.
  6. Stop op normale tijd met werken. Zodat je samen kunt eten, s ’avonds niet door werken en een fijne tijd met elkaar hebt.
  7. Als je nu niet kunt werken probeer dan toch een planning van de dag te maken. Plan ook leuke dingen.

Het lijkt simpel maar dat is het zeker niet. Dit soort periodes kunnen heel erg lastig zijn, en we moeten er toch met zijn allen doorheen.

Soms is het te moeilijk of zijn de irritaties en ruzies te hoog oplopen. Als je dan even je hart wilt luchten of samen in relatietherapie wil gaan dan kan dat. Wacht niet tot het te laat is. Je bent niet de enige die hier last van heeft. Bel om een afspraak te maken 06 – 53 55 03 65.